Pàgines

dijous, 21 de febrer del 2013

TANCAMENT ESCOLA XARAU

Aquests darrers dies la Generalitat de Catalunya ha comunicat la voluntat de tancar una de les escoles més arrelades a la nostra ciutat. Davant d’aquest fet, no ens podem estar de preguntar-nos Com és que el Departament d'Ensenyament de la Generalitat opta per tancar escoles quan la prioritat seria fer-ne de noves o, com a mínim, mantenir les que hi ha per tal d'evitar la massificació a les aules? Com es pretén resoldre amb aquestes mesures, tancament de centres, el problema del fracàs escolar? Per què no s'opta per la qualitat educativa, amb menys alumnes per aula? Si volem ser un país punter, ho hem de demostrar amb el model d’ensenyament.
L’escola Xarau té un projecte educatiu que fa porta a la implicació de les famílies en el mateix. En tancar-la, es vulnera el dret fonamental de la llibertat de les famílies a triar el centre escolar per als seus fills. Volem recordar la defensa aferrissada de Duran i Lleida no fa massa temps d’aquest dret en criticar la promoció de l’escola pública que feia el tripartits en detriment de l’escola concertada. No està passant ara el mateix amb el tancament d’aquest centre que les famílies han triat? Per tant no és comprensible que s’opti pel tancament d’escoles.
Els arguments donats per la Consellera són demogràfics i econòmics. Desde Solidaritat ens inclinem a que són purament econòmics. El tancament de l’escola Xarau obeeix únicament a la necessitat d’aplicar unes retallades duríssimes als serveis públics. Solidaritat Catalana per la Independència creiem que les circumstàncies econòmiques no poden ser excusa per excloure a cap ciutadà del dret a rebre una educació digna i de qualitat.
 El tancament de l’escola Xarau estem convençuts que és per raons econòmiques, per la incapacitat de la Generalitat de mantenir uns serveis públics de qualitat. No volem deixar de recordar el compromís de la Generalitat amb la nostra ciutat per la construcció de la nova escola. Que no eren les mateixes condicions quan la Generalitat es va comprometre a la construcció d’una nova escola? La negativa a la construcció de la nova escola, ha fet que la Generalitat obligui a l’Ajuntament de Cerdanyola a dilapidar molt diners.
 No hem d’oblidar que cada any, Catalunya paga 16.000 milions d’euros a Espanya que no tornen, quan estem davant del tancament d’una escola imprescindible a la nostra ciutat, es fa més evident el per què és imprescindible esdevenir Estat Propi. Si la Generalitat gestionés tots els nostres recursos, es podrien destinar més de 5000 milions d’euros a despesa social, el que evitaría que s’haguessin de tancar escoles. En una Catalunya independent, no estaríem parlant de si es tanca o no una escola, estaríem parlant de la ratio d’alumnes per aula. Fets com aquest, haurien de fer repensar els seus arguments a aquells escèptics sobre la independència de Catalunya, també als partits polítics presents a l’Ajuntament de Cerdanyola.
 El tancament de l’escola Xarau, malauradament només és una conseqüència de la realitat pressupostària que Catalunya pateix sota el jou d’Espanya. Els pressupostos de la Generalitat per aquest 2013, portaran unes retallades brutals de milers de milions d’euros, uns pressupostos que seran la causa del tancament de més escoles i altres serveis públics. Convergència i Unió necessitarà el suport d’alguns que fan bandera contra les retallades.
Compartim amb la resta de partits i la comunitat educativa el rebuig al tancament de l’escola Xarau, però malauradament, la declaració de la junta de portaveus és poc més d’una declaració d’intencions. Quines mesures legals pensa emprendre l’ajuntament? Exigir a la Generalitat que es retracti? Si exigeix amb la mateixa fermesa que insta a la declaració de sòl contaminat de Can Planas poc futur hi veiem. Demanem als grups municipals, que donin veu a l’AMPA de l’escola Xarau al Parlament, que siguin valents i forcin als seus grups parlamentaris a pressionar per tal que la Generalitat faci marxa enrere pel que al tancament de l’escola.
 Malauradament, aquest cas no ens permet ser optimistes, ja que és un cas molt semblant a diverses escoles que aquest curs, per la inacció de les forces polítiques més pendents de sortir a la foto amb la pancarta de torn que de fer la seva tasca, han començat el compte enrera que les durà al tancament definitiu, escoles com Can Periquet a Palau Solità, l’escola Muñeira a Badia, l’Olga Xirinacs a Tarragona, o l’Esparreguera 2. Esperem i desitgem que aquest cas, aconsegueixin evitar la condemna a mort de l’Escola Xarau.